NOVÝ REALITNÍ ZÁKON 

Únor 25, 2020

Dlouho očekávaný realitní zákon byl dne 17.2.2020 vyhlášen ve Sbírce zákonů, účinnosti nabývá dne 3.3.2020. Příprava zákona o realitním zprostředkování č. 39/2020 Sb., jehož hlavním cílem je ochrana klientů realitních kanceláří a celkové zlepšení fungování realitního trhu v České republice, trvala několik let.

Zákon o realitním zprostředkování přináší řadu změn a novinek na trhu realitního podnikání. Jde především zavedení možnosti realitních úschov, novou povinnost odborné kvalifikace pro výkon profese realitního makléře, povinné pojištění odpovědnosti realitního makléře za škodu způsobenou výkonem své profese i zásadní změny týkající se provize realitního makléře.

Smlouvy uzavřené přede dnem účinnosti realitního zákona se řídí dosavadními právními předpisy i v případě, že jsou sjednány odlišně, než jak je upravuje nový zákon. U již zahájených realitních transakcí se tak může prolínat stávající právní úprava a nový zákon o realitním zprostředkování.

K podrobnostem nového realitního zákona připravujeme další články. V případě Vašeho zájmu, jsme připraveni Vám jak poskytnout právní poradenství i odborné školení pro zajištění povinností dle realitního zákona, určené zejména pro realitní makléře, ale nejen pro ně.

Mgr. Libuše Kellnerová Jandová

advokátka